KUD "Valentinovo" uspješno je nastupio na festivalu. Zahvaljujemo domaćinima, posebno predsjedniku Joži Đuriću na gostoprimstvu. Nadamo se da se vidimo na našoj 8. Smotri folklora "Popevaju lepo tak..." u Zagrebu.

Mađarska Kud Valentinovo 2014Madjarska KUD Valentinovo 1Madjarska KUD Valentinovo 2  Madjarska KUD Valentinovo 3
Madjarska KUD Valentinovo 4  Madjarska KUD Valentinovo 5
Madjarska KUD Valentinovo 6 Zvonko Geiger  Madjarska KUD Valentinovo 10
Madjarska KUD Valentinovo 8  Madjarska KUD Valentinovo 9
Madjarska KUD Valentinovo 11  Madjarska KUD Valentinovo 12
Madjarska KUD Valentinovo 13  Madjarska KUD Valentinovo 15
Madjarska KUD Valentinovo 14  Madjarska KUD Valentinovo 17a Ljubica Orač
Madjarska KUD Valentinovo 17 Ljubica Orač  Madjarska KUD Valentinovo 19
Madjarska KUD Valentinovo 20Madjarska KUD Valentinovo 21Madjarska KUD Valentinovo 22  Madjarska KUD Valentinovo 23
Madjarska KUD Valentinovo 24  Madjarska KUD Valentinovo 25
Madjarska KUD Valentinovo 26  Madjarska KUD Valentinovo 27Madjarska KUD Valentinovo 28  Madjarska KUD Valentinovo 29
Tekst i fotografije: Đurđa Cecelja Čelić

Zagreb – 23. kolovoza 2014. u 10.30 sati kreće se iz Zagreba, put Totszenmartona (Mađarska).
Madjarska KUD Valentinovo
KUD "Valentinovo" učestvuje na IX festivalu "Zlevanka, vino i tambure", na poziv KUD-a "Sumarton".
"Valentinovci" imaju svojih 45 minuta da pokažu što znaju i umiju.
Očekujemo uspješan nastup, kao i uvijek do sada.

Đurđa Cecelja Čelić

Međunarodna smotra folklora Poljska 2006.


Gostovanje u gradu Łódź i Poddębice u Poljskoj


Dana 22.08. u 17:00 sati krenuo je autobus «Generalturista» s članovima KUD-a «Valentinovo» i predstavnicima Gradske četvrti Gornje i Donje Dubrave na daleki put. Od Zagreba do Poddębica u Poljskoj, put je trajao 30 sati što radi zaustavljanja i razgledanja Krakowa i rudnika soli u Wieliczku, a ostalo u putovanju. Smjestili smo se u sportsko-rekreacionom centru u blizini Poddębica. Događanja su se nizala takvom brzinom da će trebati proći par dana da se utisci slegnu. Od prijema u gradskoj vijećnici kod župana (gradonačelnika) Poddębica, obilaska grada u njegovoj pratnji (bolnice u kojoj su nam pokazali tek rođenu bebu koju je društvo i predstavnici GČ Gornje i Donje Dubrave darivali te uputili čestitke roditeljima, škole čije su učionice dobro opremljene kompjutorima, dvorca u kojem su članovi KUD-a improvizirali koncert), nastupa u Łódźu na Međunarodnoj smotri folklora kao predstavnici i gosti grada Poddębice čiji je predstavnik bilo i društvo iz Latvije. Nastup smo imali prije podne na velikoj pozornici a poslije podne na maloj. Imalo smo i svoj INFO štand koji su mnogi obilazili i razgledali. Zahvaljujući našim člancima koje su ga lijepo aranžirale i TURISTIČKOJ ZAJEDNICI GRADA ZAGREBA koja nas je snabdjela propagandnim materijalom (prekrasna licitarska srca s natpisom Zagreb, privjesaka s istim motivom, knjigama, brošurama i ostalo), plijenili smo pažnju građana. No ne samo štandom već i pjesmom, svirkom i plesom. Posjetio nas je i maršalekom Vojvodstva (Gradonačelnik pokrajine), slikao se i zaplesao s nama. Cijelo vrijeme gostovanja, pratio nas je župan Poddębice. Učestvovali smo i na završnoj svečanosti žetve u Gmina Burzenin.S doručka u autobus, nastup, pa ručak, ponovno autobus, pažljivo peglanje nošnji i pregledavanje je li sve u redu, opet autobus, nastup, večera, spavanje, doručak, proba … i tako iz dana u dan bez predaha.No, jedan od tih dana ostati će nama svima u sjećanju. Bio je to posjet SANKTUARIUMU u Licheńiu Starym – Matki Božej Licheńskiej. Ušavši u baziliku prvo što pomislih bijaše: «Ovako bi trebao izgledati raj». Prekrasni vrtovi, staze, ribnjaci … bazilika, zvonici, crkvice ... Slušanje mise na poljskom unijelo je u moju dušu mir. Kada smo pozvani u sred mise da otpjevamo nešto iz repertoara KUD-a - zapjevali smo pjesmu Zdravo, Djevo. Srca su nam zatreperila i bili smo tog trena vrlo ponosna na svoju zemlju. Na riječi pjesme Krist na žalu, tisuće vjernika koji su prisustvovali misi u Bazilici digli su se na noge na pjesmu Karola Woytile - Pape Ivan Pavao II. U mnogim očima KUD-ovaca mogle su se vidjeti suze. Iz Bazilice izašli smo s puninom ljubavi i mira u srcu.

U nedjelju navečer, krenuli smo natrag prema Hrvatskoj. Devetnaest sati od polaska iz Poddębica do dolaska u Zagreb 22.08.2006. Naporno .. da. Zaboravit ćemo i pljusak koji nas je do kože oprao, zgusnuti raspored obveza, dugi put i natečene noge, ali sve ono lijepo ostati će trajno u našim srcima. ZA KUD «Valentinovo» Đurđa Cecelja
Fotografije Jadranka Lučić


Međunarodna smotra folklora u Łódźu - Poljska

SANKTUARIUM u Licheńiu Starym – Matki Božej Licheńskiej – Poljska

Danica i Vjekoslav-Slavek Kozina

Jadranka, Zvonko, Smiljka i Nevenka u Poddębicama u Poljskoj.

Članovi KUD-a Valentinovo ispred spomenika Pape Ivana Pavla II. u njegovom rodnom mjestu - Poljska.
Sportsko-rekreacioni centar u blizini Poddębica - jedna od mnogobrojnih proba pod budnim okom 
voditelja Srećka Žmalec.

Ljubica, gradonačelnik Poddębica i Mira u Łódźu - Poljska.

ZAGREB-BEOGRAD-NIŠ-OHRID-TIRANA-PODGORICA-DUBROVNIK-ZAGREB

Ljetni festival „Dancing Ring“ od 24.-29.06.2009. OHRID - MAKEDONIJA


Iz Zagreba KUD "Valentinovo" krenuo je 23. lipnja u 20.00 sati na Međunarodnu smotru folklora 2009. - RAZIGRANO ORO - International Folk Festival "Dancing Ring" koji se je održavao u Ohridu - Makedonija. Put je protekao u dobrom raspoloženju. Autobusom smo raznosili domaće štrudle, pite, kolače… Nevenka, Radmila, Smiljka, Barica… tko bi sve nabrojao, potrudile su se da ničega ne nedostaje. Ivan je donio hrpu kiflica, "prave domaće Dinara kiflice" - snašao se... Dečki su ponijeli svoju domaću rakiju. Naravno, kao i obično, najveselije je bilo u zadnjem dijelu autobusa. Pala je pjesma.
Neki su uspjeli malo odspavati, ali ima i onih koji nisu oka sklopili (Sidonija npr.).

U Ohrid smo došli negdje oko 11.30 sati slijedećeg dana. Dočekala nas je gospođica Vesna iz Organizacijskog odbora, članica Ansambla „Makedonka“. Dala nam je potrebne informacije i pomogla oko smještaja. Smješteni smo u lijep hotel „Mizo“.
Poslije ručka otišli smo u obilazak grada i naravno u šoping. Nakit od srebra i ohridskih bisera…, naušnice, prstenje, broševi... jednostavno su mamili iz srebrnarnica...  Kava u starom dijelu grada. Nahodale smo se. Tenisice nismo skinuli od prethodnog dana.
Poslije večere odmor, spavanje, ipak je to bio dugi put. 

Došla je gđa Vesna iz Organizacionog odbora te smo s njom i s dvije bugarke iz Sofije, i sinom od gosp. Loteskog otišli u hotel „Desaret“ gdje se održavao sastanak predstavnika svih KUD-ova koji učestvuju na festivalu. Svatko od nas se predstavio i rekao nešto o svojem KUD-u.

I tako na jednom mjestu nađoše se predstavnici KUD-ova iz Šamca, Užica, Kragujevca, Beograda, Podgorice, Belog Manastira, Skoplja, Osijeka, Zagreba, te predstavnici KUD-ova iz Poljske, Rusije, Bugarske… Ukupno 900 učesnike...


Đurđa Cecelja Čelić